Koop online en laat gratis bezorgen waar je wilt vanaf €100 aan bestellingen.

Koop online en laat gratis bezorgen waar je wilt vanaf €100 aan bestellingen.

ATTENZIONE: il punto vendita di Aprilia sarà chiuso per ferie dal 31 luglio al 3 settembre. Gli ordini sullo shop-online effettuati in questo periodo saranno evasi dal giorno 4 settembre!

Crème vs Schuim

Crema vs schiuma | Caffè Tomeucci 1883

Espresso wordt erkend als een koffie met unieke en ongeëvenaarde kenmerken; het is dé Italiaanse koffie bij uitstek en de meest geliefde en geconsumeerde drank ter wereld.

De essentiële kenmerken komen voort uit het extractiesysteem onder druk van de espressomachine:

1. een compacte crema;
2. een volle body;
3. een intens aroma.

De crema is de alchemie tussen de vier fundamentele elementen: water, temperatuur, druk en koffie.

Met het espressosysteem worden 7 gram fijn gemalen koffie geëxtraheerd door water dat onder een druk van 9 bar gedurende 25-30 seconden wordt doorgedrukt. Dit proces levert eerst een oplossing op van cafeïne, zuren, eiwitten, suikers en andere stoffen, en vervolgens een suspensie van microscopische koffiepartikels en gasbelletjes.

Deze emulsie van microscopische oliedruppeltjes en water vormt de crema: een fluweelzachte, dichte laag met een lichte dikte en een hazelnootbruine kleur, die de oppervlakte van de espresso in de kop bedekt.

Crema vs schiuma | Caffè Tomeucci 1883

WAT ZIJN DE KENMERKEN?

Deze natuurlijke gouden emulsie, die de bovenkant van een goed gezette espresso verrijkt, is een bijna mystieke obsessie voor liefhebbers van Italiaanse espresso. Hoewel de praktische functie van de crema is om aroma’s vast te houden voordat de koffie wordt gedronken, heeft het ook een sterke culturele betekenis.

Een donkerdere crema kan wijzen op een blend met een hoog percentage Robusta-koffie. Let echter op: een te donkere crema duidt op een overgeëxtraheerde espresso. Een goudkleurige crema kan wijzen op een hoogwaardige Arabica-blend, maar een te lichte crema kan betekenen dat de espresso ondergeëxtraheerd is.

Een crema met weinig, grote luchtbellen duidt erop dat de koffie te snel is gezet en waarschijnlijk een dunne body heeft. Daarentegen wijst een dikke, klonterige crema erop dat de koffie te langzaam is gezet en mogelijk een verbrande smaak heeft.

HOE MAAK JE DE PERFECTE CREMA?

Zorg ervoor dat:

1. de maling fijn genoeg is;
2. je voldoende koffie gebruikt;
3. de koffie gelijkmatig wordt verdeeld in de filterhouder;
4. de koffie goed is aangedrukt met een draaiende beweging van de tamper, zodat het oppervlak egaal is.

PRECISIE MALING

Naast een goede espressomachine en een juiste techniek is het belangrijk om aandacht te besteden aan de maling van de koffie. Deze moet fijn en gelijkmatig zijn.

KOFFIE MOET ALTIJD VERS ZIJN

Zorg ervoor dat de koffiebonen vers zijn. Koffiebonen moeten worden bewaard in een luchtdichte container op een koele, droge plaats en vlak voor de bereiding van de espresso worden gemalen.

HOEVEEL KOFFIE GEBRUIKEN?

Soms is de enige manier om een goede crema te krijgen, iets meer koffie te gebruiken dan de aanbevolen hoeveelheid per portie.

WELKE KOP GEBRUIKEN?

De koffie moet worden geschonken in een geschikte, voorverwarmde espressokop. Een warme, smalle kop helpt bij het opbouwen en behouden van de crema.